Udstyr, styr på udstyr

Udstyr, styr på udstyr

Lær om hvad der er vigtigt med hensyn til udstyr når du skal vandre

I denne episode af min destination skal vi prøve at få styr på udstyr. Du kommer til at høre om hvad man skal overveje som begynder, men også mere øvet i vandringens verden.

Når vi snakker udstyr i denne episode er det mest til dagsture, vi ser på hvad du skal bruge og tænke over når du skal have udstyr til vandring. Mange gange så kan vi godt klare os med det vi har i starten. Men komfort er vigtig.

Du risikerer at holde dig fra vandring hvis ikke dit udstyr fungerer, hvis fodtøjet giver vabler, tøjet skavsår og rygsækken irriterer. Så her kigger vi på hvad du skal prioritere og være opmærksom på med dit udstyr.

Fodtøj, tøj og rygsæk. Sådan er prioriteringen helt simpelt.

Udstyr, styr på udstyr


Fodtøj, det vigtigste udstyr

Vi kigger nærmere på fodtøj i en senere episode. Men her lærer du, hvorfor fodtøj er så vigtig en del af dit udstyr som vandrer. Er den først galt med fødderne, så er det meget svært at få en god tur. Får du vabler, ømme fødder, skader i fødderne. Så gør smerten at naturen kan være nok så smuk, du får bare en dårlig tur.

Så hvad er vigtigt ved fodtøj? Først og fremmest skal det passe, det skal være stort nok til dine fødder, og ikke skave eller slide imod. Du kan jo altid prøve og starte med løbeskoene eller hvilke sko du nu går behageligt i til hverdag. Men sko til vandring er at foretrække hvis du virkeligt kommer igang med at vandre.

Udsigt mod Vejle
Vejlefjord ligger smukt ved skov og kyst.


Tøj til vandring

Når du skal ud og vandre er det vigtigste ud over fodtøjet, det tøj du har på. Først sokker, har du gode sko men dårlige sokker så er du lige vidt. Du får sikkert stadig vabler.

Tøjet skal holde dig tør og komfortabel, overvej uld underst, både på fødderne og kroppen. Og klæd dig på efter 3 lags princippet som jeg kommer ind på i en senere episode.

Men til en start, så se hvad du har derhjemme, har du nogle behagelige bukser, og nogle løbetrøjer måske og sokker, jamen så prøv det. Og igen, kommer du rigtig igang med vandring så overvej at opgrader.

gennem trærødder mod Vejle fjord
Fjordens rødder set fra en skjult vinkel

Det er vigtigt man ikke bare fra starten går ud og køber sig fattig i udstyr. Brug det du har derhjemme og se om vandring er noget for dig. Men selvfølgelig har du ikke ordentlige sko så skal det skaffes.

Vandring er jo herlig simpel på den måde at vi alle kan gøre det og gør det hele tiden, vi går. Men skal vi gå længere så er det værd at overveje special udstyr lavet til det.

Styr på udstyr i naturen
Kaare ved Vejle fjord og Munkebjerg-området

Rygsækken

Som med fodtøj og tøj handler det simpelt om komfort, om at irritere mindst muligt og lade dig gå så frit som muligt. Kig på hvad du har, og overvej at købe en som både kan bruges til vandring og i hverdagen. gode lommer og godt bæresystem der passer til dig er det vigtigste.

Selv på kortere ture er det meget rart med en lille rygsæk, til regnjakken, kameraet, en lille madpakke måske, en ekstra trøje. Det bliver hurtigt en fast del af din vandre udrustning.

Vigtigt med godt udstyr i munkebjergs bakker
Munkebjerg skoven om foråret med spirende grønt


Alt det andet

Nu har du det mest basale på plads, men der er lidt andre ting du kan overveje som udstyr til din vandring. Alt det praktiske som et lille vabel kit med plaster og vaseline. Solcreme, solbriller og solhat, Måske et godt kamera hvis du synes det er sjovt at tage billeder i naturen. En lille kikkert til at se på dyr og fugle. Vandrestave kan også være noget du kan overveje

Ibæk
Ibæk bæk mellem stammer og skråninger


5 Gode råd til at få styr på udstyr

  • Se på det du har derhjemme, har du sko du kan bruge, tøj der er behageligt at går i?
  • Fodtøjet er det vigtigste, overvej at få decideret vandre eller trailløbesko som er bedre egnet til vandring i naturen
  • Tøj, sokker, undertøj, bukser, bluser og overtøj. Kig på hvad du har og se undervejs hvad der skal udskiftes
  • Rygsækken. går du længere dagsture er en god rygsæk vigtig
  • Alt det andet; solbriller, solhat, hue og handsker, måske et godt kamera til at indfange den smukke natur
Kaare med rygsæk ved munkebjerg
Solen skinner ved Munkebjerg

Læs mere om emnet …

https://dds.dk/artikel/guide-udstyr-og-toj-til-vandreturen
https://spejder.dk/grej/paa-vandretur-efterlad-disse-9-ting-hjemme
https://politiken.dk/rejser/temarejser/art4447344/Grej-til-din-f%C3%B8rste-vandretur

Skriv en kommentar