Tøj; klædt på til vandretur

Tøj; klædt på til vandretur

Hvad skal du tænke over når du vælger tøj til vandreturen?

I denne episode af min destination kan du høre om 3 lags princippet. Om hvordan man bliver godt klædt på med tøj til vandring. Du kommer til at høre om skaljakker, soft og hard shells. Om hvad der er vigtigt i forhold til både at beskytte sig mod vejret udefra og overophedning indefra.

Efter skallaget kommer isoleringen. Det er selvfølgelig afhængig af årstid. Men noget som kan holde på varmen uden at lukke din krops helt inde. Inders et sved og varmeregulerende lag.

Ud over det kommer du til at få gode råd og fif til at vælge beklædning og, hvad du skal tænke over.

Tips og råd til tøj til vandretur


3 lags princippet

3 lags princippet beskriver kort fortalt, hvordan man pakker sig ind optimalt når man er ude og vandre i naturen. Det er ikke tænkt sådan, at man altid skal have 3 lag på selvfølgelig, når man er ude og vandre. Er det sommer og 25 grader er det nok ikke lige det mest optimale at rende rundt med dunjakke og vandtæt jakke på.

Princippet beskriver de forskellige typer tøj du som vandrer benytter til at regulere varmen og beskytte dig mod elementerne. For hvad vi vil med tøj er at beskytte os mod at blive kolde, våde, men også nogle gange solbrændt. Og omvendt vil vi heller ikke blive for varme så vi sveder meget, risikerer at overophede, og måske blive kolde senene.

Kort fortalt har man 3. lag, et yderst som beskytter. Det er skallaget som er enten vindtæt, eller vind og vandtæt. 2. lag er det isolerende lag, som er afhængigt af årstiden. Men kan være trøjer eller dun/fiber jakker og 3. lag er inderst, et varmeregulerende og sved transporterene lag som sikre huden ikke er våd og klam og bliver kold.

Kaare viser tøj på Munkebjerg
Kaare på tur ved Munkebjerg


Skaljakke – Tøj der holder vind og vejr ude

Skaljakke, eller skaltøjet, er som navnet udtrykker, det der udgør vandrerens skal mod vejret. Overordnet set er der 2 slags skaltøj, softshell og hardshell – altså noget blødere og hårdere. Det er nu ikke fordi der er den store forskel på hvor blødt eller hårdt det er. Men ordene bruges til at skeldne mellem noget “soft” som kun er vindtæt og noget “hard” som også er vandtæt.

Softshell, eller en vindjakke, kommer i mange variationer. Lige fra den helt tynde på få gram som bruges til løb også. Til en tungere bomulds eller membran jakke. Fælles er de bremser, eller helt stopper vinden så afkølingen fra den mindskes. Grunden til man kan vælge en vindjakke frem for også vandtæt er at den ånder noget bedre, så du har bedre komfort og sveder ikke så meget som i en vandtæt jakke.

Hardshell, eller regnjakke. En jakke som holder regnen ude, og typisk er noget åndbar også. Her er det vigtigt ikke at tror at bare fordi porducenten sælger jakken som “vandtæt og åndbar” at man ikke bliver våd indefra når det regner. Går man, specielt i bakker og med pulsen lidt oppe, bliver man let fugtig af damp indefra. Her kan lynlåse under armene som nogle jakker har være en god ide.

Forår i skoven ved Munkebjerg
Skoven bliver grøn

Det er vigtigt at kunne gå og justere undervejs på vandringen, både i forhold til vind og vejr. Men også skygge/sol opad bakke og så videre ændre hvor varmt du har det. Hue og handsker og trøjer der kan smøges op, udluftning i vandrebukserne og andet er gode måde hurtigt at kunne justere undervejs.

Skoven springer ud
Naturen vågner op


Isolerende tøj

Under skaltøjet har man det isolerende lag. Er det vinter og koldt har man måske nogle gange 2 lag, både en bluse og en varm jakke. Eller er det typisk en langærmet trøje i forskellig tykkelse afhængig af årstiden. Og meget gerne i uld, Fleece eller lignende er også rigtig fint. Men uld har nogle kvaliteter der gør man har rigtig god komfort i det når man vandre. det holder bedre på varmen selv om det er lidt fugtigt af sved. Og så lugter det ikke dårligt på samme måde som syntetisk tøj kan gøre det.

Ud over en god trøje, så kan det være rigtig fint med en varm jakke også. Både til mens man vandre selvfølgelig, hvis det er rigtig koldt. Men mere til pauser hvor man sidder stille i længere tid. Her er det dejligt med en dun eller fiber jakke i rygsækken man kan tage på.

vælg det rigtige tøj til solskin
Forårssol i skoven


Tøj tættest på kroppen

Tættest på kroppen har du undertøj, en t-shirt, og sokker. alt sammen skal være nogenlunde tætsiddende, og i noget svedtransporterende og varmeregulerende materiale. Igen er uld efter min mening det bedste valg. Til underbukser og strømper er det en god ide hvis ulden er blandet med kunststof da det giver noget længere holdbarhed.

Igen, har du noget derhjemme, som løbetøj, der fungerer, så brug det. Eller er det en god ting at ønske sig, eller købe som gave til sig selv.

Vandrerute ved Munkebjerg
Vandrerute ved Munkebjerg


5 trin til at blive klædt godt på til vandreturen

  • 1 kig på hvad du har i garderoben, er det varmt, komfortabelt nok? hvad hvis det regner?
  • 2. klæd dig på efter 3. lags princippet. Skaltøj, isolering og varme/sved regulerende
  • 3. Brug uld inderst, det giver rigtig godt komfort og temperaturregulering
  • 4. Sørg for at specielt undertøj og sokker er gode, ikke skaver og skaber irritation
  • 5. brug handsker og hue til at temperaturregulere mens du går
varmt tøj skal til i forårssolen
Skoven ved Munkebjerg

Læs mere om emnet …

https://dvl.dk/viden/gode-raad-om-vandring/
https://www.visitnorway.dk/aktiviteter/friluftsliv/vandring/tips/
https://dds.dk/artikel/guide-udstyr-og-toj-til-vandreturen

Skriv en kommentar