Vandring og tænkning

Vandring og tænkning

Hvorfor tænker vi så godt når vi vandre?

I denne episode af min destination skal du høre mere om vandring og tænkning. Hvorfor tænker og samtaler vi så godt når vi vandre?

I episoden omkring vandrehistorien hørte vi om hvordan vi er opstået som vandrere, og hvorfor vi så godt kan lide at vandre. Her skal vi kigge mere på vores tanker og tale når vi går.

Vi skal kigge på de gamle græske filosoffer der vandrede rundt i Athens gader og tænkte. På Platon og Aristoteles, som har dannet grundlag for hele den vestlige tænkning. Deres tanker og filosofi er født gennem fødderne gang rundt i landskabet.

Du skal høre om pilgrimsvandring, hjernen og vandring, og om hvor tæt forbundet kroppen og sindet er.

Og derfor tænker vi så godt når vi vandre, føddernes skridt i verden får tankerne til at gå med.

Vi tænker når vi vandrer – se episode 6


De gamle grækeres tænkning og vandring

De gamle græske filosoffer, med Platon og Aristoteles som de største. De vandrede rundt når de tænkte, Platons dialoger foregår i gang rundt i Athens gader.

Aristoteles dannede sit akademi, verden nok første universitet, hvor undervisningen foregik i gang rundt i søjlegange.

Og de filosoffer som fulgte Aristoteles kaldte sig selv Peripatetikerne – som betyder "de vandrende filosoffer"

Så vandring har spillet er stor rolle i tænkningens historie, den filosofi som vi bygger hele vores samfund på er født med fødderne. Det er den samme urkraft og sammenhæng mellem vandring og tænkning du også oplever når du går tur og lader tankerne flyde med.

istap skaber tænkning i landskabet
udsigt over mossø


Pilgrimsvandring

For rigtig mange religioner har pilgrimsvandring – det at gå mod et helligt sted typisk, spillet er stor rolle. Vi kender det alle fra kristendommen, hvor pilgrimsvandringen idag er blevet genoplivet nærmest. Mange tager i dag også ud og vandre på pilgrims stierne uden at være religiøse, men de søger stadig meget af det samme. De søger ro, eftertænksomhed – og en dyb tænkning og filosoferen over deres liv.

Vandringen bliver brugt hos mange religioner, fra kristene som vi kender med Caminoen – og andre ruter i hele Europa. Til buddistiske munke, muslimske pilgrimme, Walkabouts i Australien … og meget andet.

Tænkning ved vandet
Smuk morgen ved Mossø

Vandringens monotone bevægelse danner baggrund for tankernes dybde og ro, vi kan fastholde tanker og bore ned på en anden måde mange gange når vi vandre.

vandring på Himmelbjergruten
Himmelbjerget – vandring ved Julsø


Hjernen og kroppen ved vandring og tænkning

Fordi kroppen og hjernen er lavet til at elske vandring, så udskiller hjernen en masse stoffer der får os til at tænke og føle når vi vandre. Både i hverdagen, men specielt på lange vandringer hvor kroppen måske også presses lidt.

Så tænkning under vandring komme fordi fordi der sættes fod på tankerne. Det peger på den tætte sammenhæng der er mellem krop og sind. Hvordan sindet fødes ud af kroppen.

Så når vi sætter bevægelse i kroppen, sætter vi bevægelse i tankerne, de vandre afsted i det indre landskab som fødderne gør det i det ydre.

Solen bryder gennem trækronen
Udsigt over Julsø


Vandretanker

Vandring kan bruges til at komme ud og tænke over ens eget liv. Fordi vandring og tænkning, kroppen og sindet er så forbundet, så kan du bruge vandring til at tænke dybt over dit eget liv.

For rigtig mange gør vandring godt, og det giver rum og tid til tænkning over livet. Tænke over store valg, bearbejde store og små følelser, få styr på tanker og følelser.

Vandring er central i menneskets natur, historie og overlevelse
Vandring i Søhøjlandet


5 tanker om Vandring og tænkning

1. Vi er født til at vandre, som episoden vandrehistorien fortæller om, og det gør at vi elsker vandring og tænkning.

2. Tænkningen opstår til fods, de gamle grækere filosoferede og tænkte mens de gik.

3. Næsten alle religioner har pilgrimsvandring. En rejse til fods mod er helligt mål, hvor vandringen bliver måde at få indsigt og dybere tænkning.

4. At vi tænker så godt når vi vandre peger på den dybe forbindele der er mellem kroppen og sindet.

5. Vandring kan bruges til at tænke over ens eget liv, hvor man er og er på vej hen.

Bro ved Julsø
Smuk morgen ved Julsø

Læs mere om emnet …

https://videnskab.dk/kultur-samfund/gaa-dig-til-dine-bedste-ideer


https://www.friluftsraadet.dk/sites/friluftsraadet.dk/files/media/document/Forskningsoversigt_kort%20version.pdf


https://www.sdu.dk/da/om_sdu/Institutter_centre/Institut_psykologi/Forskning/Phd_projekter/Vandring_og_mental_sundhed_blandt_aeldre

Skriv en kommentar