Rygsækken; udstyr til dagstur

Rygsækken; udstyr til dagstur

Hvad er vigtigt når du vælger rygsækken til dagstur og hvad skal med?

I denne episode af min destination kan du høre lidt om rygsækken til dagstur, hvad er vigtigt? Hvad er det Kaare kigger på, når han vælger rygsæk til dagstur?

Det kommer til at handle om pasform, lommer og features, hvad skal du overveje i forhold til at den sidder ordentligt, har gode lommer så du kan nå væske og snacks og lignende mens du vandre.

Du kommer også til at høre om de mest basale ting man kan tage med på en dagstur i Danmark, lidt om hvad vi i episoderne omkring tøj har set på.


Rygsækken, størrelse og pasform

Hvad er så vigtigt når du skal kigge på en rygsæk til dagsture? Først og fremmest skal den sidde ordentligt. Det er noget forskelligt hvad folk kan lide af pasform. Nogle vil gerne have ventilation til ryggen og hoftebælte, også på en dagsturs rygsæk. Personligt vil jeg hellere at rygsækken sidder lidt tættere til og har rigtig gode skulder remme.

Ned og prøv det i butikkerne, få nogle kilo i og gå lidt rundt og mærk hvordan rygsækken sidder. Med hensyn til størrelse, så er 10-25 liter en fin størrelse til de fleste dagsture. Har man børn med, eller bærer på andre oppakning, eller skal man af andre grunde have meget med. Så vælger man en større rygsæk.

på med rygsækken ved Munkebjerg
På tur ved Munkebjerg


Gode features på rygsækken

Hvad er det så for egenskaber, for features du skal kigge efter på en rygsæk? Igen er det noget personligt, det kommer an på dit behov. Tager du for eksempel mange billeder er det rart med en lomme foran til dit kamera. Sveder du meget er det rart at ryggen er “spændt ud” så der er ventilation her.

Personligt kigger jeg typisk efter følgende:
Er det muligt at placere vandflasker så jeg kan drikke mens jeg vandre? Skal jeg til at have rygsækken af fordi man ikke kan nå om i sidelommen eller lignende mens jeg går. Jamen så ved jeg jeg bliver irriteret. Så typisk vil jeg gerne have lommer til vand på skulderstropperne. Alternativt, hvis du kan lide at drikke fra en væskeposen (en “camelback – en pose med vand med et langt sugerør tilhæftet) så kig efter rygsække som har plads til sådan en.

Derudover kig efter lomme foran som du kan nå mens du vandre, til mobil, snacks og andre småting. Er der en god meshlomme udenpå hvor du kan have regnjakke og andet tilgængeligt hurtigt? det er også en god feature. Og hvor vandtæt er rygsækken? personligt foretrækker jeg helt vandtætte rygsække som i videoen. Men en med et indbygget regnslag er også fint.

Det kan også være rart med en indvendig lomme til pung, nøgle og lignende med lynlås.

Forårsskov ved Munkebjerg
Skovvej i smukt område ved Munkebjerg

Man finder hurtigt ud af på en længere dagstur om rygsækken sidder ordentligt og har de features som man har brug for. Tænker du over du mærker rygsækken meget? og over at nu er det træls at skulle til at drikke? Jamen, så irriterende den måske mere end godt er.

Udsigt over Vejle fjord
Forårs udsigt over Vejle fjord

Udstyr til dagstur

Hvad skal man have med til dagstur? Du behøver som sådan ikke det store til en dagstur. Ekstra tøj, et par sokker og en T-shirt, en varm jakke til pauser og hvis det er koldt. Og så regntøj er for det meste også en rigtig god ide. Lidt solcreme og andre småting. Og så hue og handsker kan for det meste også være dejligt at have med til at gå og justere temperaturen.

Godt med plads til udstyr på rygsækken foran
Vejle fjord på en smuk vandredag


Værd at overveje

Har du en brugbar rygsæk derhjemme? jamen så prøv den af først. Du skal typisk op over 10-15 km på en dagstur før du begynder at få brug for en rygsæk. Kommer du først rigtig i gang med vandring, jamen så overvej en rygsæk der er lavet til det. De sidder typisk bedre og har bedre features end normale skolerygsække eller lignende.

På vej mod forår ved Munkebjerg
En af mange bakker ved Munkebjerg


5 ting at overveje om rygsækken og indhold til dagstur

1. Prøv rygsækken af, sidder den godt uden at irritere

2. har den lommer så du kan når væske, snacks, mobil og andet mens du vandre?

3. er den vandtæt, eller har regnovertræk? eller overvej at købe et

4. Til dagstur behøver du ikke det store; væske, snacks, madpakke, regntøj, ekstra sokker, tshirt måske, varm jakke, solcreme og lidt småting

5. Husk at kig derhjemme, hvad har du? test det lige af før du køber nyt

Træerne springer ud ved Munkebjerg
Forår ved Munkebjerg

Læs mere om emnet …

https://www.eventyrsport.dk/bagage/rygsaekke/sma-rygsaekke.html
https://www.outsite.org/tips-og-tricks/791-hvor-mange-kilo-ma-man-komme-i-rygsaekken
https://www.naturligvis.com/category/rygsaekke/rygskke_5-29

Skriv en kommentar