Kaløvig og Kalø

Den folkekære Kaløvig er et yndet, folkekært og bynært udflugtsmål. Med fantastisk beliggenhed og en overflod af prægtige naturoplevelser, fremstår vigen smuk og enkel i sit udtryk, men storslået og kraftfuld i sit indtryk.

Som en dragende markering af vigens tidsløse tiltrækningskraft, troner Kalø Slotsruin i horisontlinjen, som naturligt vartegn for den vestlige indgang til Nationalpark Mols Bjerge.


Foto af Malene Thyssen, CC BY-SA 3.0.

Naturoplevelser ved Kaløvig

Naturens ustyrlige magt og det brutale moment bag istidens gletsjertunger bliver for alvor håndgribelig og forståelig, når man skuer ud over vigens areal.

Kalø Vig er nemlig skabt for mere end 10.000 år siden af et ustoppeligt isfremstød, der simpelthen presser jord og undergrunden op og til side.

Som mesterlig landskabskunst, efterlades den prægtige vig, da isen omsider stopper sin færd.

Isfremstødet bestod af tre tætliggende gletsjertunger, der hver for sig udgraver henholdsvis Kalø Vig, Begtrup Vig og Ebeltoft Vig. De tre resulterende vige danner tilsammen den fysiske og geografiske afgrænsning af Mols – og til dels Nationalpark Mols Bjerge.

Udsigt til Kalø Vig
Foto af Nils Jepsen, CC BY-SA 3.0.

Aktive oplevelser i vigen

Vigens kystlinje er populær blandt naturelskere, cykelryttere og vandrere, der finder et rigt dyreliv og en insprierende natur , der underholder og nærer lysten til at tage det næste sving med, før næsen vendes hjemad.

Lystfiskere og fritidsdykkere
Det righoldige fiskeliv i vigen har længe været populært blandt lystfiskere, der nyder godt af den flotte natur og udsigt, mens der ventes på at fiskene bider.

Men vigen og dens kystlinjerne er i stigende grad blevet en publikumsfavorit hos flere og flere fritidsdykkere. Vigen byder nemlig på lettilgængelig adgang og på uovertrufne undersøiske oplevelser, da Kalø Vig har en meget varieret havbund, med alt fra flade arealer og store dybder ved Sletterhage, samt en lang række undersøiske udflugtssteder.

Sæler og delfiner i Kalø Vig
Men selv uden fiskestang og våddrag er Kalø Vig klar til at levere dyreliv, der skiller sig ud med en særlig oplevelse. Således er der ofte mulighed for nærstudier af fotovante sæler, ligesom der af og til kan opleves legesyge delfiner.

Kalø Skove

Skovene omkring og ved Kalø domineres af Hestehave-skoven og Ringelmose-skoven. Begge skovarealer er præget af tankerne om flersidigt skovbrug. Det vil sige, at der her indtænkes økonomiske og biologiske forhold i beplantningen og skovplejen, men også hensyn til et aktivt fritidsbrug af skovene.

Valget af træer, der plantes er og skal altså ikke alene baseres på den mest rentable model, men også på hvad aktive naturgæster ynder at opleve, samt på at sikre bilogisk diversitet. På den anden side skal skovene på Kalø også være et bæredygtigt og langtidsholdbart skovbrug, så skovene kan forblive attraktive udflugtsmål og også i fremtiden stå klar til at sikre gode naturoplevelser.

Derfor skal rentabiliteten – en økonomisk bæredygtig model – også indgå i overvejelserne omkring de træer, der fremadrettet plantes i Hestehaven og Ringelmose-skoven.

Samtidig skal det hele ikke dreje som menneskers præferencer og at undgå økonomisk tab. Derfor er det biologiske perspektiv med planter og dyreliv, lige så væsentligt. En forståelse af og tilgang til skovbrug, der dukker i sen-80’erne og er med til at præge skovene ved Kalø Vig.

Ringelmose-skoven er overvejende drevet ud fra konventionelt skovbrug, hvor træproduktion vægtes højt i planlægning og driften. Hestehave-skov er på supplerende vis primært drevet med henblik på naturoplevelser efter det “naturnære princip” og med let adgang for publikum til skovens rige oplevelsestilbud.

Træarterne er her stadig primært løvtræ, men udvalget og spredningen af sorterne,  er mere varierede og mere naturlige i hele skovens arealområde. Her er der i udgangspunktet en overvægt af eg, bøg, ahorn og ask, men også andre løvtræsorter ses blandt skovens træer.

Find vej til Kalø Vig

Kalø Vig
Molsvej
8410 Rønde
56°17.00 N, 10°28.55 Ø