Nationalpark Mols Bjerge

Istidslandskabet i Nationalpark Mols Bjerge giver mulighed for at mærke istidens kraft! På vandretur i Mols Bjerge kan du opleve på egen krop – og se ved selvsyn – hvordan istidens ufattelige kræfter nådeløst har flyttet, formet og transformeret landskabet.

Følelsen af reelt at være en opdagelsesrejsende, ligger lige for, når du begiver dig afsted på vandretur i Mols Bjerge.

Bæredygtig erhvervs- og turismeudvikling

Læs mere om vores konsulentydelser.
UDVIKLING

Kendte ruter og skjulte stier
Bjerglandskabet byder på letfremkommelige og brede grusveje, men også på skjulte stier og hemmelige genveje.

Alt sammen midt i en sand palette af stærke indtryk fra istidslandskabets højdepunkter, bakkedale og imponerende dødsishuller.

 

I Nationalpark Mols Bjerge kan du forlade alfarvej og de kendte, store stier. Her kan du følge ruter med både vilde stier, hemmelige genveje og besnærende passager.

Tør du at forlade de store stier, belønnes du med ruter, der fremhæver landskabets mystik, afslører betagende udsigtspunkter og udfordrer med imponerende terrænforskelle.

Stabel Høje - udsigtspunkt i Nationalpark Mols Bjerge
Foto af Old Dane, CC BY-SA 4.0.

Bjerge, stejle skråninger og høje bakker
De bedste ruter snor og bugter sig igennem et afvekslende istids-landskab og passerer helt unikke og seværdige punkter. Her kan du komme forbi dybe og mægtige dødishuller, forcere bakkerne og nå de højeste høje i Nationalpark Mols Bjerge.

Alt sammen skabt af naturens forstummende kræfter i seneste istid.

Opdagelserejsende med ulvesult

En vandretur på de ukendte stier anbefales kraftigt som dagsekspedition for dig, der vil betages af rå og mægtig natur og opleve følelsen af at være opdagelsesrejsende på ukendte og vilde stier.

Men vær beredt på både ulvesult og uventede udfordringer i din jagt på noget af det mest betagende terræn og de smukkeste naturoplevelser.

Vandretur i Mols Bjerge

Mols Bjerge anbefales også til vandrere, der ønsker erfaring med træning i terræn eller har et mål om at udvikle udholdenhed, teknik og fysisk formåen med henblik på længere vandreture i udfordrende terræn.

På vandretur i Mols Bjerge vil du opleve rig mulighed for at arbejde med din vandreteknik, dit momentum og afprøve egne grænser og vilje.

Vejrudsigt, 8420 Knebel, Danmark

Både for nybegyndere og øvede
Det unikke og monumentale istidslandskab vil igen og igen udfordre og udvikle din styrke, vandreteknik og nok også din selvtillid. Du får hurtigt mange højdemeter i støvlerne.

I Nationalpark Mols Bjerge får du således direkte adgang til en vandretur i bjerglandskab, der styrker dine erfaringer og dit afsæt for opfølgende at konkretisere mål og drømme om bjergvandringer i ind- og udland.

Stemningen i Nationalpark Mols Bjerge er autentisk og bjerg-elementet i vandreturen dominerer både udsigt og oplevelse. Vandreture i Mols Bjerge giver desuden mangfoldige muligheder for undervejs at fokusere på små og smalle spor og mange bakker, fremfor brede grusveje.

Udsigt fra Mols Bjerge - mod Begtrup Vig
Foto af Sebastian Nils, CC BY-SA 3.0.

Naturoplevelser i roligt tempo
Nationalpark Mols Bjerge rummer et stort og varieret udvalg af udsøgte naturoplevelser.

Start fx med en rolig tur midt i den nordlige del af Nationalpark Mols Bjerge. Her finder du billedskøn natur på vandreture, der er både imødekommende og yderst velegnede til at hanke op i en veninde, kollega eller et familiemedlem.

Her kan I glæde hinanden med betagende natur, en god snak og en vandretur der passer til et hvilket som helst tempo. Ønsker du at gå frisk til og opbygge varme i kroppen, smil på læben og en let pirrende sult, så er der mere tilpas med ruter og valgmuligheder.

Egil Fischers Ferieby
Er du mere til fladere terræn, et dragende persongalleri og historiske dramaer, så anbefaler vi en vandretur forbi Egil Fischers Ferieby i Nationalpark Mols Bjerge. Her kan du opleve fortællinger om jalousi, juridiske tvister og store ambitioner. Med en skøn udsigt direkte til Ebeltoft Vig. Her er det let at sammensætte en kombinations-vandretur, der stimulerer både krop, sind og historisk interesse.

En vandretur i Egil Fischers Ferieby og Park kan med fordel foregå i roligt tempo og vi anbefaler at lægge vejen forbi både Lyngsbækgård og ind midt i den gamle mølleby; Femmøller. Derefter er det oplagt at fortsætte med en vandretur ind i selve Mols Bjerge og den vilde natur via Den italienske Sti. Herfra er der mulighed for at nå videre op i det kuperede naturlandskab og at komme omkring unikke naturområder.

Off-trail – når det skal være nyt og udfordrende
Du har også let adgang til oplevelser af ”off-trail” i Mols Bjerge. Off-trail betyder, at du vandrer uden for sporene. Mols Bjerge egner sig bestemt også for begyndere inden for bjergvandring. Enkelte ruter stiller dog højere krav til både fysik og vilje. Men belønningen står mål med indsatsen – storslået natur og fabelagtig udsigt til Mols Bjerge og Ebeltoft Vig.

Udsigt fra Mols Bjerge mod Kalø Vig
Foto af Nils Jepsen, CC BY-SA 3.0.

En vandretur i Mols Bjerge tilbyder varierende underlag, intensitet og seværdigheder undervejs. De hårdeste ruter er stejle nok til at du kigger direkte ind i skråningerne, du bestiger.

Til gengæld kan du ranke rygge på toppen og belønne dig selv med udsyn til det bedste, Mols Bjerge har at byde på – bjergterræn, spektakulær natur og en dragende udsigt over den smukke Ebeltoft Vig, så langt øjet rækker.

Mols Bjerge Stien

Mols Bjerge Stien er en perle af en vandretur. Ruten på 20 km. er unik, udfordrende og lokalt kendt som et mesterstykke af en herlighedstur. Ruten er projekteret, udviklet og afmærket af guider fra Nationalpark Mols Bjerge og har opnået velfortjent godkendelse af Dansk Vandrelaug som kvalitets-sti.

Tager du afsted på Mols Bjerge Stien kan du derfor forvente en ganske særlig oplevelsestur med fokus på fantastiske naturoplevelser. Ruten tager omkring otte timer for de fleste, men for de målrettede kan det gøres et par timer hurtigere. Vi anbefaler dog at give sig god tid. Både for at nyde udsigten, opleve naturen og for at at have tid til at finde ro, reflektere og fotografere undervejs.

I hjertet af Mols Bjerge
Mols Bjerge Stien foregår direkte i hjertet af Nationalpark Mols Bjerge og fører dig bl.a. forbi Den Italienske sti, Agri Bavnehøj, Poskær Stenhus og Trehøje, der alle er en vandretur værd i sig selv.

Desuden fører Mols Bjerge Stien dig rundt i noget af den mest unikke og rå natur i nationalparken. Alt sammen i et udfordrende landskab med høje høje, dybe dale og en smuk udsigt ud over Ebeltoft og Kaløvig.

Nationalpark Mols Bjerge er ikke fredet

Nationalpark Mols Bjerge er ikke et fredet område, som mange ellers ofte tror. Ud af nationalparkens samlede areal på 180 kvadratkilometer, er det alene et delområde af Mols Bjerge på 2500 hektar, der har status som fredet bakkelandskab.

Nationalpark-begrebet
Selve det at Mols Bjerge er en nationalpark, betyder ikke at området er fredet. Derimod påhviler det Nationalpark Mols Bjerge at fremme og formidle natur- og kulturværdier og at gøre disse naturværdier tilgængelige for et bredt publikum.

Loven om nationalparker blev indført i 2007, hvorefter Nationalpark Mols Bjerge er oprettet i 2009. Som organisation fejrer Nationalpark Mols Bjerge dermed 10-års jubilæum i 2019.

Geografisk afgrænsning af Nationalpark Mols Bjerge
Som område strækker Nationalpark Mols Bjerge sig fra Hestehaveskoven og Ringelmoseskoven ved Kalø Slotsruin og Kalø Vig hele vejen øst til områderne ved Skramsø Plantage, Stubbe sø og videre langs Havmølle Å, før nationalparken når helt ud til Kattegat omkring Jernhatten og går langs kysten mod nord og Nørresø ved Rugård.

Ved Stubbe Sø fortsætter Nationalpark Mols Bjerge også mod syd til Ebeltoft Vig med Ahl Hage og til Gåsehage på selve den sydlige del af Mols. Endelig strækker Nationalpark Mols Bjerge sig igen mod nord langs kysten ved Elsegårde, ligesom en del havområder også hører med i nationalparkens samlede område på 180 kvadratkilometer i Syddjurs Kommune.

Kilden på Mols
Det er også her at det lokale Mols Vand hentes op fra Kilden på Mols. Her er drikkevandet så prisvindende rent, at det kan hentes direkte op fra Mols Bjerges undergrund. Vi anbefaler at købe en flaske lokalt kildevand og smage på istiden. Vælger du at nyde smagen af perlende rent vand – skabt i og af Mols Bjerges uberørte natur – er du samtidig med til at værne om grundvandet. Al overskud fra Kilden på Mols går nemlig til grundvandsbeskyttelse og til at bekæmpe forurening.

Et landskab med bjerge, stejle skræninger og høje bakker
Den fredede del af Mols Bjerge ligger midt nationalparken og når op i 137 meters højde. Her er der fortrinlig udsigt til Ebeltoft Vig, Aarhus Vig, Rønde og hele det sydlige Djursland.

Halvøen Helgenæs, hvor du finder publikums-favoritten Sletterhage Fyr, er ikke en del af Nationalpark Mols Bjerge, med undtagelse af områderne ved Begtrup Vig og dermed arealerne omkring nordvestkysten af Helgenæs.

Mols

Mols er et populært område med rig og varieret natur og en spændende historie – måske nok allermest kendt for Mols Bjerge og tidligere også Molbo-historierne.

Forskellen på Mols og bjergene
Mols er et område, der reelt ikke er fast afgrænset og geografisk defineret. Der er dog en vis enighed om at Mols udgøres af den nordlige halvø, der ligger vest for Ebeltoft Vig.

Udover at defineres geografisk af og som den nordlige halvø vest for Ebeltoft Vig, rummer Mols naturligvis også Mols Bjerge, der så igen rummer et mindre og defineret areal, der har status som fredet område.

Derimod regnes den sydlige halvø; Helgenæs ikke med til Mols, hvorfor beboerne her ikke er molboer, men helboer. Som tidligere gennemgået, er Helgenæs heller ikke formelt en del af Nationalpark Mols Bjerge. Det blev stadfæstet som følge af en lokalpatriotisk underskriftsindsamling, der blev gennemført med succes, før Nationalpark Mols Bjerge blev realiseret i 2009.

Helboerne fik i den sammenhævning formel lovning på ikke at blive indlemmet i nationalparken.

Bjergene og nationalparken
Almindeligvis bruges Mols og Mols Bjerge næsten synonymt, men dog uden at der dermed er fuldstændigt overlap mellem begreberne, områderne og arealernes definition og afgrænsning.

Derimod står det klart at Mols og Mols Bjerge ikke er identisk med Nationalpark Mols Bjerge, der både som organisation og geografisk set, strækker sig noget udover og videre end selve Mols og Mols Bjerge.

Adgang til og formidling om Nationalpark Mols Bjerge
Nationalparken har oprettet to informationscentre, der er tiltænkt at give besøgende en bedre oplevelse af områdets kulturelle og naturlige værdier og rigdomme. Besøgscentrene er placeret i Karlsladen på Kalø Hovedgård nær Rønde og på gården Øvre Strandkær midt i Mols Bjerge.

Formålet er at inspirere turister og besøgende til at opsøge og opleve den kultur og natur, der findes i Nationalpark Mols Bjerge, samt tilgængeliggøre de naturværdier og den lokalhistorie der gemmer sig bag.

Undervejs rundt i Nationalpark Mols Bjerge kan du af og til også løbe ind i en af nationalparkens engagerede og entusiastiske guider. Som fast sommer-tiltag, finder du guider fra Nationalpark Mols Bjerge flere steder rundt omkring i landskabet, hvor de leder og vejleder besøgende, uddeler foldere og tilbyder formidlingsture, hvor du kan lære mere om det landskab, som du besøger.

Karlsladen
Karlsladen på Kalø er det fine gamle bindingsværk, der er ombygget og reorganiseret til formidling af områdets vidtstrakte natur og historiske kultur. Karlsladen er bygget så tidligt som i 1703, så den bærer historiens vingesus med berettiget pondus – og har altså nogle år bag sig og meget af historien med sig. I sin nyeste funktion får Karlsladen således nyt liv som hjørnesten i udbredelsen og formidlingen af områdets kulturhistorie til besøgende og turister.

Øvre Strandkær
To af Øvre Strandkærs længer er i anvendelse som naturligt udgangspunkt for besøg i Mols Bjerge. Her kan du både planlægge din tur og  få information om spændende planter og dyr, mens du får håndgribelig indsigt i hvordan isen har formet det landskab du ser i dag.

Den gamle gård i Strandkær midt i parken består af husene Øvre og Nedre Strandkær. Nedre Strandkær blev bygget omkring 1730. Bondegården huser nu forskningsaktiviteterne i Nationalpark Mols Bjerge og fungerer desuden som et uddannelsescenter for naturguiderne.

Øvre Strandkær rummer også et besøgscenter for offentligheden og en skøn vandresti fører direkte fra Strandkær gennem skove af fyrretræ, løvtræer og på tværs af gamle græsarealer med græssende kvæg.

Gravhøjene fra bronzealderen
Det fredede landskab syd og øst for Strandkær besøgscenter rummer desuden et stort antal gravhøje på et forholdsvis afgrænset areal. Her kan du derfor let få en fornemmelse af fortidens kultur, mystik og religion.

Mens du studerer gravhøjene, så husk at kigge op, så du kan nyde synet ud over den åbne hede og græsarealerne og den fantastiske udsigt fra de mange bakketoppe.

Mols Bjerge mod Aarhus Bugt
Foto af Old Dane

Du vil også kunne se områder af skov vokser her og der, som unge plantager i de fleste tilfælde, mens Skovbjergs løvtræer viser en af de få rester af den gamle skov i Nationalpark Mols Bjerge.

Længere sydpå ligger bugten Begtrup Vig og halvøen Helgenæs. Begtrup Vig er et beskyttet område, men besøgende er velkomne og den lave bugt tilbyder både gode og sikre muligheder for snorkling og windsurfing. Som gennemgået ovenfor, er Helgenæs derimod ikke en del af Nationalpark Mols Bjerge, som et direkte udfald af den underskriftsindsamling, der blev iværksat på foranledning af lokalbefolkningens stærke ønske.

Folkekære attraktioner i Nationalpark Mols Bjerge

Nogle af de populære attraktioner og seværdigheder i Nationalpark Mols Bjerge er Trehøje, Kalø Slotsruin, Kalø skovområder, Jernhatten, Ørnbjerg mølle, Skovbjerg skovområder, Strandkær, Bjørnkær-Egedal Skov og Ahl Plantage.

Jernhatten er et helt særligt og betagende udkigspunkt på kysten ud mod Kattegat, i den østlige del af nationalparken. Klippen ved havet har et brat fald på 49 meter og består af et fast materiale, der gør at Jernhatten ikke eroderes af havet salte bølger.

Fra parkeringspladsen kommer du til udkigspunktet langs et spor, der passerer bøgetræerne i Troldeskoven. Bakken tilbyder panoramaudsigt over det omkringliggende område og ud over Kattegat med den lille ø Hjelm i sydøst. Stien til Jernhatten fører videre til bakkerne i Hyllested Bjerge, Bagskoven og ned til stranden.

Havbunden langs kysten består af et stenet koldtvandsrev med en omfattende skov af søgræs kendt som Blak, der tilbyder gode snorkelmuligheder i sommermånederne.

Ebeltoft – og søkøbstadens rige kulturhistorie – hører også ind under Nationalpark Mols Bjerge og ligger i den ene ende af nationalparken, der strækker sig over til den 700 år gamle middelalderfæstning Kalø Slotsruin, der markerer indgangen til og den anden ende af Nationalpark Mols Bjerge.

Som vidner til den gamle stenalders menneskelige beboelse af området kan du både finde stendysser og høvdingegrave, spredt ud over og i hele landskabet. Den velbevarede gravhøj Stabelhøje, der stammer tilbage fra bronzealderen, er et yndet udflugtsmål for mange, ligesom Trehøje trækker titusindevis af besøgende til – året rundt.

Det bakkede og historiske landskab
Du er i godt selskab i Mols Bjerge. Stierne snor sig smukt gennem landskabet. Solen skinner højt på en blå himmel. Vildheste og kvæg græsser fredeligt i bakkernes skrånende landskab. Lige for fødderne af dig er et dybt krater tydeligt aftegnet i jorden – et såkaldt dødishul – der forsvinder i dybet foran dig.

 

Nationalpark Mols Bjerge - dødishul
Foto af Sebastian Nils.

Krateret blev for dannet for flere tusinde år siden af en afbrækket og imponerende isblok, der lå lige her og smeltede væk gennem tusindvis af år. Som et vidnesbyrd om isbræens kæmpe tunge, der formede området, landskabet og vigene omkring Mols.

Slotsruinerne i den sydvestlige del af parkområdet er resterne af det gamle og engang betydningsfulde Kalø Slot. Slottet ligger strategisk placeret på den lille ø Kalø, og ruten til slotsruinerne omfatter en 500 meter lang brostensbelagt vej, der som tydelig middelalderlig åbner for fantasien og udgør en fabelagtig indgang til Kalø Slotsruin.

Nationalpark Mols Bjerge har naturligvis fået sit navn fra bakkerne på Mols, som udgør det yderst imponerende  velkendte og – delvist – beskyttede naturområde i nationalparken. I dette landskab fra istiden er naturen ganske speciel og der ses derfor også mange sjældne plante- og dyrearter, for den opmærksomme vandrer og besøgende.

På kysten af fastlandet ligger Kaløs skove – Hestehave og Ringelmose – og Nappedams lystbådehavn ligger velplaceret i vigen øst for dæmningen. Hestehave Skov tilbyder rige muligheder for fugleture og for at se den lange stenaldergrav Store Stenhøj fra tragtbægerkulturens spændende dyssetid og jættestuetid.

Skovene ved Kalø
Kystkanterne ved Hestehave Skov leverede den ler der skulle bruges til mursten, da Kalø Slot blev bygget i begyndelsen af 1400-tallet. Skoven blev herefter – med al sandsynlighed – plantet senere i 1500-1600-tallet og fremstår nu prægtigt og naturligt integreret i naturen og bakkehældningen ned mod vigen, når du kommer fra Rønde.

Længere inde i landet findes den tidligere herregård Kalø Gods fra begyndelsen af det 18. århundrede og Jagtslottets jagthytte, der er designet af arkitekt Hack Kampmann i 1898. Jagtslottet var oprindeligt ejet af den tyske Jenisch-familie, der brugte den til sommerferier.

Jenisch var tilsyneladende vellidt i regionen, men som afslutning på Anden Verdenskrig blev al tysk ejendom i Danmark konfiskeret for at betale et skønnet erstatningskrav på næsten 12 millarder danske datids-kroner.

Nu har sekretariatet i Nationalpark Mols Bjerge indtaget Jagtslottet som residens og hovedkvarter, mens Kalø Gods ejes af staten og drives af Naturstyrelsen, der også har fundet plads til Aarhus Universitet på Kalø Hovedgård.

Naturoplevelser til fods og i svømmedragt
Landskabet i den store nationalpark er et naturligt sted for oplevelsesudflugt med vandrestøvler, på cykel eller i badedragt, da vandet i vigene byder på talrige – og populære – badesteder for ung og gammel. Og med og uden fiskestang. Vandet i vigene, der indrammer Mols, byder nemlig både på badning, lystfiskeri, sejlads og dykkerture med et varieret og betagende kystmiljø.

Der er desuden mange markerede stier og endda en undervandssti, samt helt moderne cykelstier, der krydser Mols Bjerge fra ende til anden. I tillæg er der brede grusveje, der gør det muligt at bese og besøge hele Nationalpark Mols Bjerge i bil – med parkering tæt ved de mest populære udsigtspunkter. Nationalpark Mols Bjerge har desuden frigivet en smartphone-app, hvor du kan tage på dit eget eventyr – med assistance i lommen.

Der er naturoplevelser og sunde udfordringer for alle, der nyder en spadseretur og en udsigt af helt særlig karakter. Smukt beliggende Agri Bavnehøj på 137 meter, Stabelhøje på 135 meter og Trehøje på 127 meter, forkæler alle , der lægger vejen forbi, med sine enestående panoramaudsigter – hele vejen rundt langs horisonten.
 
Det er en tur værd. Men husk endelig kaffen. For du bliver her nok en stund. For at nyde det hele. En gang til.
 
Nationalpark Mols Bjerge har netop dét, der gør en ferie fuld af mindeværdige oplevelser.

Find vej til Mols Bjerge

Mols Bjerge
Mols Bjerge Vej
8420 Knebel
56°12.27 N, 10°30.45 Ø