Går det godt?

Går det godt?

Hvordan går du og har det?

I denne episode af min destination spørger vi ind til hvordan det går? Går det godt? hvordan går det? Du kender de her spørgsmål, det gør vi alle sammen. Spørgsmål som måske nogle gange let kan affejes med et "det går fint, tak" men som også vidner om at livet kan være svært nogle gange, forvirrende, stresset, tungt og meget andet.

Men spørgsmålene peger også på, som vi så i episoden omkring vandring og tænkning, hvor forbundet vores krop og sind er. Vi forstår livet ud fra vandringen, og den danner metaforer og måder at tale på som vi forstår komplekse ting som lykke, velvær, mental sundhed, ud fra.

Vi skal her se på hvad godt vandring kan gøre, og hvordan når vi går det måske går lidt bedre. Det kan både være i forhold til stress og depression, men også bare valg i livet, eller hvis man har svært ved at kunne livet. Vi skal hører om hvordan vandring bruges til at give ro, selvtillid, og selvindsigt.

Episode 7 omhandler vandring og det mentale


Hvordan hænger vandring og vores mentale velvære sammen?

Har du fod på livet? som vi har set i tidligere episoder, som Vandrehistorien, Hvorfor går vi… og andre, så er vi lavet til at vandre, og vandringen udløser en masse gode stoffer i vores hjerne mens vi gør det. Ud over selve bevægelsen, så det at være i naturen gør også rigtig meget godt for os.

Men ud over det, så hænger vandring og mentalt velvære sammen rent metaforisk, vi forstår livet og vores indre tankeverden ud fra vandring som fysisk aktivitet. Så når vi "går godt" med kroppen, så kan det nemt også komme til at gå bedre med sindet.

Vandre tur ved Himmelbjerget - det går godt
Udsigten til Himmelbjerget


Livet er en vandretur – om vandring og metaforer

vi kender alle udtrykket "livet er en rejse" med det, og mange sideløbende, forstår vi livet i kraft af noget konkret, en rejse. Vi forstår også livet som et landskab, med veje, vildveje, vejvalg vi skal træffe undervejs, og alle mulige forhindringer og ting vi kan møde undervejs.

og vores "leven" i livet forstår som en bevægelse, som en vandring gennem dette landskab. At gå er helt konkret at leve, vi går godt, skidt, vi kan gå under, det kan gå fremad, gå både op og ned af bakke, det kan lige gå… Og du kan selv blive ved med at finde sætning og måder hvorpå vandring har formet den måde vi forstår livet på.

Men som sagt peger det også på hvor vigtigt vandring er for at det går godt, vi har brug for at bevæge os og mærke vores krop og tanker.

Læs om at vandre i Søhøjlandet
Vandretur i det smukke Søhøjland

En vandring i smukt landskab og vejr, alene eller med andre, giver klarhed, ro, og tid til eftertænksomhed.

vandring på Himmelbjergruten
Himmelbjerget – vandring ved Julsø

Hvis det går skidt?

Hvis det nu går skidt? hvis det nu går rigtig skidt skal man først og fremmest søge hjælp, jeg foreslår på ingen måder at vandring udelukkende kan bruges som selv terapi hvis man er meget syg. Men lægeverdenen har de sidste år forsket en del i, og fået øjnene op for vandring som lindring.

Vi kender jo begrebet "vandring på recept" som var mest tænkt som vægttab – men vi ved idag også at vandring gør rigtig meget godt i forhold til vores mentale sundhed.

Du har måske selv prøvet det? eller kender andre som går, hvordan de taler om den ro det kan give. Man går lidt fra de dårlige tanker, får rørt kroppen, får noget sollys, frisk luft… Der er rigtig mange gode følgevirkningen med det at gå.

udsigten på vandretur
Prøv at vandre ved Himmelbjerget


Hvordan du kan få det til at gå bedre

Vandring kan være med til at få livet til at gå bedre. Både selvfølgelig som nævnt fordi man får motion, frisk luft, naturen… Men også bare fordi man kommer ud. Det kan også være med til at give faste rutiner og holdepunkter i hverdagen, noget man bestemt ikke skal undervurdere.

Har du været ledig, landtidssygemeldt eller andet hvor arbejde ikke har givet en fast struktur på dagen. Ja så ved du hvor meget rutiner, og det at have noget at give os til betyder.

Ud over det, så når vi får frisk luft, motion og naturoplevelser, ja så sover vi også typisk bedre. God søvn er noget af det allervigtigste for vores mentale velbefindende. Når vi sover bedre, spiser vi typisk også bedre, og alting i vores krop fungerer bedre. Så det bliver en slags positiv cirkel hvor krop og sind kommer til at gå bedre sammen.

Vandring er central i menneskets natur, historie og overlevelse
Vandring i Søhøjlandet


5 tanker om hvordan det går ?

1.Hvordan går du og har det? går det godt? tænk over det og føl efter engang imellem

2. Tænk over hvordan din krop og dit sind hænger sammen, og hvad godt vandring kan gøre for dig mentalt

3. Livet er en vandretur… det kan går godt og skridt. Går ned af bakke, op af bakke… Og meget andet.

4. Hvis det går skidt så prøv at komme ud af døren, ud i naturen og får rørt kroppen.

5. Når du går godt så går det tit også bedre generelt. Du sover og spiser bedre… Går det godt?

Solen går op i skoven
Vandring i den danske natur

Læs mere om emnet …

https://www.sdu.dk/da/om_sdu/Institutter_centre/Institut_psykologi/Forskning/Phd_projekter/Vandring_og_mental_sundhed_blandt_aeldre

https://www.friluftsraadet.dk/sites/friluftsraadet.dk/files/media/document/Forskningsoversigt_kort%20version.pdf

https://redbarnet.dk/media/4271/mentale-fysiske-og-sociale-effekter-af-danskernes-friluftsliv-v-jan-ejlsted.pdf

https://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-gaa-en-tur-i-skoven-for-at-forebygge-vinterdepression

Skriv en kommentar