Fodtøj; fod på fodtøj

Fodtøj; fod på fodtøj

Dit vigtigste udstyr til vandring er fodtøj

I denne episode af min destination kan du høre om fodtøj. Om hvad der er vigtigt med hensyn til fodtøj, hvad du skal kigge på og overveje. Også hvorfor fodtøj kan give vabler og andre problemer.

Vi skal se på hvad du skal være opmærksom på med hensyn til fodtøj. Du skal have det lidt større end dit hverdags fodtøj, da din fod udvider sig lidt på længere vandringer. Og så skal det sidde ordentligt til i hælen og ikke genere generelt.

Vi kigger på hvilke typer fodtøj der er; Sko og støvler, og hvad der egner sig bedst til vandring i Danmark og mange andre steder.

Og så skal du høre lidt om hvorvidt det er meget vigtigt dit fodtøj er vandtæt, så efter episoden er det formodenligt lidt nemmere for dig at få fod på fodtøj.


Hvorfor er fodtøj så vigtigt?

Har du først haft vabler eller ondt i fødderne på grund af forkert fodtøj, så ved du hvor meget det kan ødelægge enhver vandretur. Man skal ikke gå langt i dårligt fodtøj før man mærker hvor det trykker, gnaver og skaver. Og er det først igang så kan det nogle gange nærmest være svært at tænke på andet.

Så det er vigtigt du går med ordentligt fodtøj, ellers får du bare sjældent en god tur. det skal sidde ordentlig, ikke skave, og give plads til at dine fødder kan udvide sig undervejs.

Vejle fjord, let fodtøj på stranden
Vejle fjord har unikke strande med en smuk udsigt


Hvad skal du overveje/kigge på ved fodtøj?

Først og fremmest så prøv det, ind i en friluftsbutik, eller en special løbebutik og prøv hvad de har af muligheder. husk at købe 0.5-1 nummer større end det meste andet fodtøj du har – der skal gerne være plads til en bred tommertot ved hælen når du skubber foden helt frem i fodtøjet.

Prøv at snøre fodtøjet og mærk om din ankel/hæl sidder ordentlig fast, sidder den og svubber får du nemt vabler på hælen.

Kig på opbygning, materialer, sålen… Virker det ordentligt, god kvalitet, har sålen er godt mønster. Er det støddæmpning i dem, går du noget på asfalt er det vigtigt med god støddæmpning.

Vejle fjord med Vejle i baggrunden

Det er vigtigt at få prøvet sit fodtøj af inden man går langt i det. Gå med det til hverdag, få mærket om det passer. Om der er noget du skal være opmærksom på.

med fodtøj på tur ved skovsø ved Munkebjerg
Skovsø ved Munkebjerg


Sko eller støvler, hvad er det bedste fodtøj til vandring?

Se i gamle dage ville de fleste sikkert have sagt at man skal vandre i støvler. Det har været traditionen, ideen var man mente at mennesket har brug for ankelstøtte og en tyk bund under og være pakket vandtæt ind før det kan begive sig ud i naturen.

I dag ved vi heldigvis bedre. Støvler har bestemt deres plads på lange vandringer i bjergegne med tung oppakning på ryggen. Men til vandring i Danmark vil næsten alle være bedre tjent med sko, hvorfor nu det?

Fordele ved sko: de er lettere, så de belaster kroppen mindre og det bliver lettere at vandre. Kroppen bevæger sig mere naturligt fordi anklerne ikke er låst fast. Du kan bedre mærke terrænet under fødderne og det gør kroppen bedre naturligt kan kompensere for ujævnheder. Der er mindre chance for vabler i sko fordi de er bedre ventileret, og kan give sig når foden vokser med vandringen.

Så min klare anbefaling er man starter med sko. Har man virkeligt dårlige ankler, eller synes bare at støvler er mere behagelige, jamen så skal man selvfølgelig vandre i det. Men prøv sko først.

Skoven ved Munkebjerg
Munkebjerg skov med en smuk sti gennem landskabet


Vandtæt fodtøj?

Tit hører jeg folk spørge efter vandtæt fodtøj. De vil helst ikke have våde tæer, og det er jo forståeligt nok. Personligt har jeg ikke det store imod lidt fugtige tæer i mine sko, de tørrer hurtigt. Og med uldsokker på er det stadig fint komfortabelt med mindre det er meget koldt. Til andre aktiviteter hvor man måske står stille en del, skovbrug, jagt eller bare hyggetur i skoven hvor man ikke går hele tiden forstår jeg fint folk bruger vandtætte sko eller støvler. Men til vandring i Danmark er man tit bedre tjent med trailløbesko eller vandresko.

Bliver det rigtig koldt og vådt bruger jeg typisk vandtætte sokker, de fungerer som membranen i vandtætte sko eller støvler. Men jeg kan tage dem ud når det ikke er koldt eller vådt, og så er komforten for fødderne meget bedre der. De har desuden den fordel at de ikke slides så hurtigt som specielt vandtætte sko gør. Hvor membranen i forfoden tit får hul efter få hundrede kilometer.

Solen kaster skygger i Munkebjerg skoven
Selvportræt i Munkebjergskoven


5 gode råd til valg af fodtøj til vandring

1. Prøv det fodtøj du har derhjemme først, har du gode løbesko eller lignende så start med dem

2. Når du køber nyt fodtøj til vandring så sørg for det er lidt større end dit normale fortøj, foden udvider sig under vandring.

3. Mht Sko og støvler, så vælg som udgangspunkt sko først, de er lettere, mere komfortable og lader din krop gå mere naturligt en støvler.

4. Støvler er pirmært noget til bjergvandring med mange kilo i uvejsomt terræn

5. Undgå som udgangspunkt vandtæt fodtøj til vandring, køb et par vandtætte sokker til hvis det er rigtig vådt og eller brug uldsokker – det giver bedre fod komfort og mindre chance for vabler

Væltet træ ved Munkebjerg
Væltet træ ved Munkebjerg

Læs mere om emnet …

https://www.outdoornu.dk/blog/forskellen-paa-vadrestovler-vandresko-sandaler.html
https://friluftsmagasinet.dk/vandresko/
https://www.pilgrimsvandring.dk/sp%C3%B8rg-om-pilgrimsvandring/hvilken-slags-fodt%C3%B8j-er-godt-til-vandring

Skriv en kommentar