Fastpacking; hurtig og let vandring

Fastpacking; hurtig og let vandring

Hvad er fastpacking og hvorfor skal du måske prøve det?

I denne Episode af min destination kan du lære omkring hvad Fastpacking er for noget. Og hvordan du måske kommer igang med at fastpacke. Og nej, det handler ikke om hvor hurtigt du kan pakke din vandretaske.

Fastpacking handler om at bevæge sig længere, nemmere. Du pakker en let lille rygsæk på 2-3kg som du kan bruge til at overnatte med også. Det kan være sjovt hvis du er i god form, måske ikke har så lang tid til at vandre, eller bare synes det er dejligt med let vægt.

I episoden kommer jeg ind på både grunde til at fastpacke, hvorfor er det sjovt og givende. Men også hvordan du måske kommer igang med at vandre hurtigt og let, for det er selvfølgelig ikke for alle. Og man skal være ordentligt forberedt.

Fastpacking er en spændende måde at vandre på – høre mere i episode 8


Hvorfor Fastpacke?

Se du tænker måske… hvorfor har han så travlt? han får da slet ikke set det hele… Sådan kan man nemt tænke hvis man ikke har prøvet Fastpacking. Og jo det kan være hårdt og man får ikke set turen måske helt på samme måde som hvis man brugte længere tid. Men vandring er mange forskellige ting. Det er forskelligt at vandre alene kontra med andre, vi går alle forskellige længder. Personligt nyder jeg både at gå langt og kort, alene og med andre. De forskellige perspektiver og måder giver mig bare større generel glæde ved vandringen og at være ude i naturen.

Så, du skal prøve fastpacking fordi; du kan tage længere ruter på kortere tid. Fordi det giver en speciel flow oplevelse at bevæge sig let gennem terrænet. Fordi du synes det er sjovt at løbe lidt også engang imellem. Fordi du synes at en helt let rygsæk er dejlig, men gerne vil overnatte ude stadigvæk.

Billede fra århus bugt, fastpacking
Fastpacking langs Århus bugt

Kom igang med Fastpacking

Hvis du gerne vil igang med fastpacking, jamen så prøv det. Begynd at løbe korte stræk når du er ude og gå ture, løb nedad bakke og noget af det flade. Det kommer selvfølgelig noget an på din forudsætning. Er du løber allerede er det nemmere, så skal du bare kigge lidt på noget udstyr. En let rygsæk på en 20-25 L lavet til løb, en lille sovepose og let underlag måske. Du kan også vælge at fastpacke hvor du ikke sover ude i naturen men på for eksempel herberne på hærvejen. Eller andre steder, så du kun lige behøver lidt tøj og småting i rygsækken.

Og så er det ellers bare at bygge på. Start med en rute tæt på hvor du bor og som du måske kender, så kan du nemt stoppe hvis der bliver problemer, og det praktiske behøver du ikke bekymre dig så meget om. Til en 2 dages tur med en overnatning, vælge en rute på en 50-100km måske. Så er det ikke alt for meget, men du får det prøvet af alligevel.

Kalø slotsruin i solskin
Kalø Slotsruin i Syddjurs Kommune

Du kommer let og hurtigt gennem landskabet, men ser og oplever det samme som på vandretur. Fastpacking kan også gøre at måske kedeligere stræk som på asfalt eller lige grudveje, ikke betyder helt så meget.

Kaare ved Kalø slotsruin
Kalø slotsruin i baggrunden


Gode steder at Fastpacke

Det gode sted at starte er jo som sagt det du kender. Men ellers er vi efterhånden rigtig heldige i Danmark at det er kommet mange, længere ruter til de sidste år. Og overnatnings fasciliteterne med shelters og teltpladser bliver hele tiden flere og bedre.

Så der er efterhånden rigtig mange gode muligheder i hele landet for både at komme ud og vandre, men også prøve fastpacking af på en 2-3 dages tur. Her er lidt muligheder som du kan overveje;

1. Gendarmstien – 84km

2. Mols Bjerge stien (måske med Mols ruten inde fra århus som jeg gjorde det) 60-100km

3. Dele af hærvejen, op til 500+km

4. Kyst til kyst stien, 130km

5. Øhavsstien, op til 200km

6. Camønoen, op til 200km

7. Skjoldunden stien, 30-40km

8. Bornholm rundt, 120km

Fastpacking på Bjergruten
Smuk skov på bjergruten


Mols Bjerge Fastpacking tur

Jeg har i videoen bestemt mig for at Fastpacke fra århus banegård, ud med molsruten langs århus bugten, og så ramme starten af Mols bjerge stien tæt ved Kalø Slotsruin. Planen var at gøre det på omkring 24 timer med overnatning undervejs.

Jeg har en lille 25l løberygsæk med, lidt ekstra tøj (det blev ned til minus 3-4 grader om natten) en bivuak pose og en tynd quilt at sove med, samt underlag. I alt vejede mit udstyr, inklusiv kamera udstyr, lige omkring 2.5kg

Det var høj sol hele tiden. På den første del fra Århus til mols vekslede det mellem fine strandstræk og noget mere kedelige asfalt stræk, men flot vejr og udsigt, og det jeg løb en god del af det hjalp. Men det var klart rutens mindst seværdige stræk rent stimæssigt.

Starten på Mols bjerge stien

Fremme ved Rønde ved 11 tiden købte jeg lidt sandwich og en Cola, og fortsatte ned til Starten ved indgangen til halvøen hvor Kalø slotsruin lægger. Efter et lille besøg på ruinen begyndte jeg Mols bjerge stien. Har man ikke prøvet den endnu så er den bestemt et besøg værd. Klart en af Danmarks bedste vandreruter.

Det gik skridt i skridt, jeg nød vejret, småløb og nød naturen. Først Kalø etappen af mols bjerge stien, som er fin, smukke stræk, men også noget asfalt. Som dog er sjovere i løb. Herefter Bjergetappen fra Femmøller. Klart rutens højdepunkt, fantastisk natur og udsigter og masser af bakker. Da jeg var færdig ved 20 tiden – og 80km inde for dagen, gik jagten ind på et sted af sove. Ca. halvvejs inde på den sidste etappe Ebeltoft etappen kom jeg til en Shelter plads. Hvor der dog var optaget, men vejret var smukt, så jeg tog min Bivuak pose og sov under et grantræ på en bakketop i fuldmånens skræ.

Næste morgen Fastpackede jeg de sidste 15km ind til Ebeltoft og min bus hjem.

Udsigt fra Trehøje på mols
Mols bjerge ruten går over Trehøje


5 Hurtige råd om Fastpacking

  • Byg langsomt op, løb kortere stræk nedad og på flad vej når du går
  • Brug let udstyr, og tag ikke for meget med
  • Vælg en rute som du kender og er tæt på til at starte med
  • Hellere for kort end for langt i starte, det skal være en god oplevelse
  • Nyd naturen og turen, og løb hvor ruten er lidt kedelig på asfalt og lignende
Fastpacking udstyr på Trehøje
Kaare på toppen af trehøje tæt på solnedgangen

Læs mere om emnet …

https://en.wikipedia.org/wiki/Fastpacking
https://www.saxo.com/dk/fastpacking_lily-dyu_paperback_9781852849573
https://www.irunfar.com/2014/12/the-definitive-guide-to-fastpacking.html

Skriv en kommentar