Stubbe Sø

Tæt på Ebeltoft – mod nord – ligger Stubbe sø, der er Jyllands tredjestørste sø.

Den ugenerte sø er næsten fire kvadratkilometer stor og blev i 1963 fredet sammen med fem hektar naturområder, der ligger i umiddelbar forlængelse af søen. Det rige plante, dyre- og fugleliv, herunder oddere, fiskeørn og havørred, gør at området er tiltagende populært som udflugtsmål – med kikkert.

Stubbe Sø - fra bredden
Foto af Sebastian Nils, CC BY-SA 3.0.

Søen er oprindelig efterladt som et vandfyldt dødishul, der i stenalderen blev del af den fjord, der gik syd om Jernhatten fra Kattegat. I dag er søen kendt for sit rige fiske- og fugleliv, men under overfladen rummer søen også et stort og varieret udvalg af vandplanter, der trives i det næringsfattige sand.

Bæredygtig erhvervs- og turismeudvikling

Læs mere om vores konsulentydelser.
UDVIKLING

Kom tæt på havørn, isfugl og 100 andre fuglearter

Udover at fungere som beskyttet yngleplads for en lang række fuglearter, er søen også vigtig som rasteplads for trækfugle, ligesom søen udgør gydeplads for havørred.

Som rendyrket turist-mål er søen under forvandling. I øjeblikket er søen kun i begrænset omfang velegnet som rekreativt udflugtsmål for de mange.

Det skyldes at søen i vid udstrækning er omgivet af forholdsvis tæt sivskov, der i lange strækninger besværliggør adgang til vandet.

Derimod valfarter mange natur-, dyre- og især fugleinteresserede til Stubbe Sø og især området ved parkeringspladsen og fugletårnet i den østlige ende af søen er populært.

Her er der en fantastisk udsigt over søen, hvor de mange fuglearter kan nærstuderes.

Ofte med mulighed for at opleve over 100 forskellige fuglearter.

Søen har oprindeligt været omgivet og omkranset af åbent hedelandskab. Men i 1800-tallet tilplantes området, der nu udgør omkring 62 kvadratkilometer skov og plantager, for at at reducere sandflugten fra Djurslands største sø.

Vandretur for natur- og fugle-elskere

Ved Stubbe Sø er der oplagte ruter til en vandretur for alle natur- og fugleelskere, der påskønner roen i skovens oaser og muligheden for at studere naturen, fuglearter og det øvrige dyreliv på nært hold.

Her er der direkte adgang til Fugleværnfondens fredede fuglereservat og rig mulighed for at nyde righoldige landskabsdetaljer og nyde et nærgående studie af naturen, der nænsomt betrædes undervejs.

Udsigt ved fugletårnet ved Stubbe SøFoto af Nils Jepsen, CC BY-SA 3.0.

Tager du turen rundt om søen, kan du faktisk være heldig at opleve og fotografere havørnen flyve henover området Ørnbjerg Mølle eller opleve den svæve direkte over fugletårnet.

Vi anbefaler, at du planlægger din vandretur i et behageligt tempo med god tid til at værdsætte og påskønne søens nærmest optimale betingelser for at betragte et mangfoldigt fugleliv.

Ruteforslag fra Ørnbjerg Mølle til Stubbe Sø
Nedenstående ruteforslag vil føre dig rundt i et lettere bakket terræn. Men alle kan være med i roligt tempo, såfremt der holdes passende hvil undervejs.

Vandreturen bringer dig forbi både erosionsslugter, plantageområdet, Ørnbjerg Mølle, gulplet-ruten, fuglereservatet og en lang række unavngivne, spændende steder, der langs ruten giver en velbalanceret og varieret natur- og fugleoplevelse.

Naturområderne ved Stubbe Sø rummer flere gode steder til passionerede fuglestudier.

Søen set fra fuglereservatet
Foto af Sebastian Nils

Vi foreslår, at du planlægger en mindre ekspedition, hvor du starter ud fra Ørnbjerg Mølle og lader ruten optegne en løkke ud forbi Langesø, inden du returnerer og fortsætter ud mod den sydøstlige ende af søen.

Her kan du benytte dig af fugletårnets veltilrettelagte placering og nyde at overskue og beskue hele området og dets store antal fugle og fuglearter rundt om søen.

På den rette dag, er der endda god mulighed for at se fiske- og havørnene.

Efter oplevelsen i udsigtstårnets top, er det naturligvis værd at drage nord om søen og besøge Fugleværnsfondens fuglereservat, der er henlagt som naturskov med utallige fuglekasser og et rigt fugleliv spredt ud over hele reservatet.

Udsigrt fra fuglereservatet ved Stubbe sø
Foto af Sebastian Nils

Her kan du bevæge dig helt ned til bredden af Stubbe Sø og på den måde få helt optimale betingelser for både fuglefotos og nærstudier med kikkert. Slutteligt kan kan du – med fordel – lægge ruten tilbage langs flotte Søholt Gaard.

Hvordan finder jeg frem?
For at nå frem til fugletårnet ved Stubbe Sø, skal du køre ad Stubbe Søvej. Sæt adressen på din GPS til Stubbe Søvej 18. Så kommer du næsten automatisk frem til rette sted.

Du skal dog holde øje med et ret undseeligt og lavt skilt med teksten Stubbe Sø, der er placeret ved Stubbe Bro, der krydser Havmølle Å.

Når du har parkeret, fortsætter du til fods og efter 80-100 meter vil du se en pil, der viser til fugletårnet mod venstre.

Find vej til Stubbe Sø

Stubbe Sø
Stubbe Søvej
8400 Ebeltoft
56°15.21 N, 10°42.38 Ø