Ørnbjerg Mølle ved Ebeltoft

Som fungerende vandmølle ved Ulstrup Å, ligger idylliske Ørnbjerg Mølle stadig og maler korn, som den har gjort siden det 16. århundrede.

Vandmøllens idyl, skov og natur

I kort afstand fra Ebeltoft finder du altså billedskøn og direkte adgang til levende fortællinger om den lokale erhvervs- og kulturhistorie. Djursland havde nemlig – for over hundrede år siden – flere vandmøller, der alle summede af liv.

Landsbyen Femmøller, der ligger et par kilometer nord for Strandkær, havde i alt fem vandmøller, som navnet – billedlig talt – afslører. Ingen af møllerne står tilbage i dag, men bygningerne og de gamle huse i landsbyen kan stadig opleves, ligesom der er skøn adgang til særdeles flotte stier i Nationalpark Mols Bjerge fra Femmøller.

Den sidste vandmølle
I dag er Ørnbjerg Mølle, længere mod øst, altså den eneste fungerende vandmølle i nationalparkens område. Flot beliggende, syd for Feldballe og omgivet af et lettilgængeligt og billedskønt skovområde, drives vandmøllen nu af en gruppe frivillige.

Bæredygtig erhvervs- og turismeudvikling

Læs mere om vores konsulentydelser.
UDVIKLING

Skovlatter i møllerens udskænkningsstue

Den charmerende stemning og håndgribelige idyl, som møllen udstråler, vækker fantasien om en ikke så fjern fortid. Her var der en livlig arbejdsplads, en heftig trafik – efter datidens målestok – og ofte en større forsamling af lokale. Folk samledes jævnligt i møllerens udskænkningsstue og den livlige debat og de underholdende fortællinger overdøvede – for en stund – møllestenenes durren i baggrunden.

Populært udflugtsmål til kaffe, picnic og overnatning

Møllen er i dag en veldrevet og aktiv museumsmølle, der også tiltrækker besøgende, der nyder den omkringliggende natur ved møllen. Her er rig mulighed for vandreture og området er også populært blandt hundeluftere, familier og par, der nyder weekenden og hinandens selskab.

Du finder både bænke og borde i umiddelbar nærhed af møllen. Desuden er der et handicapvenligt toilet ved parkeringspladsen – i det sorte træhus. Desuden er der mulighed for at overnatte ved møllen, hvor to lækre sheltere står klar.

Overnatning
I tillæg er der mulighed for overnatning i telt omkring 200 meter fra møllen ved den belejligt etablerede naturteltplads. Her er der plads til større grupper med omkring 30 overnattende.

Kommer I som familie eller en mindre gruppe, er der mulighed for at rejse sit telt på pladsen overfor shelterne eller på Rhodendronøen.

Historiens vingesus

De nuværende bygninger daterer tilbage til 1833, men der har været en mølle her siden det 16. århundrede, dvs. midten af 1500-tallet. Vandmøllen fungerer som en kornmølle, der drives af Ulstrup flod og stien til møllen følger dalen til Stubbe Sø, der er den største sø på Djursland.

Ørnbjerg Mølle ved Ebeltoft og Stubbe Sø
Foto af Sebastian Nils, CC BY-SA 3.0.

Ørnbjerg Mølle er restaureret over en periode fra 1965 og frem til 1970, for at genoprette møllens særlige kendetegn og træk, der led overlast i forbindelse med den turbine, der blev indlagt og installeret i møllen i 1946.

Herefter blev møllen fredet i 1990 og i 2009 overtog staten – Naturstyrelsen – Ørnbjerg Mølle som ejendom, hvor også Ørnbjerg Møllelaug blev stiftet og i dag driver, vedligeholder og restaurere møllen og de tilstødende vandarealer; å og mølledam.

Møllehjulet ved Ørnbjerg Mølle og Ulstrup Å
Foto af Sebastian Nils

Senest er det store vandhjul og hele det indvendigemølleværk restaureret i 2011 og Nationalpark Mols Bjerge har i 2015 etableret handicapvenligt toilet, to sheltere, drikkevandhane og brændeskuret.

Alt i alt – den prægtige mølle er absolut et besøg værd i sig selv. Men giv også dig selv mulighed for at nyde naturen, der omkredser og omgiver den gamle, men aktive mølle.

Find vej til Ørnbjerg Mølle

Ørnbjerg Mølle
Stubbevej 2A
8410 Rønde
56°15.38 N, 10°38.5 Ø