Jernhatten

Så smukt placeret, at det opleves nærmest andægtigt under ankomsten, ligger Jernhatten med sit enestående skue udover Kattegat, piratøen Hjelm og hele Djursland. Herunder naturligvis udsigten ud over Nationalpark Mols Bjerge og halvøen Helgenæs, samt Dråby Strand og Dråby Vig. Jernhatten ved EbeltoftFoto af Old Dane, CC BY-SA 4.0.

Som et – af havet – unedbrydeligt, markant og monumentalt fremspring, troner bakkepartiet Arnakke kongeligt over Kattegat med Jernhatten som toppunkt. Området omkring bakken  – de synlige lavninger – var i Stenalderen fuldstændig dækket af vand og Jernhatten har da knejset stolt blandt bølgen blå.

En fornemmelse, der med lethed træder ind på nethinden, når du står på bakkens top og skuer mod både nord, syd, øst og vest. Og så igen.

Bæredygtig erhvervs- og turismeudvikling

Læs mere om vores konsulentydelser.
UDVIKLING

Naturen nær Jernhatten

Du finder mange oplagte vandreture, udflugtsmål, naturstridige planter og et rigt dyreliv ved og omkring Jernhatten.

Troldeskoven på Jernhatten
Når du træder gennem den naturlige og overdådige velkomstportal til Jernhatten og begiver dig op på toppen af bakken, kan du også nyde den særegne og visuelt imponerende troldeskov, der ligger 49 meter over havet. Et spændende syn med tydeligt vindpiskede bøgetræer, der – formet og forvredet af strid vind og bastant vejr – nu fremstår til skue som et flerstammet naturfænomen, der betager besøgende igen og igen.

Sjælden flora og fauna
Er du til planter og blomster, byder bakken på et væld af fauna og flora. Solen rammer Jernhatten på en måde, der giver et særligt og kraftigt solindfald og da nedbøren samtidig er meget begrænset lige her, opstår et atypisk miljø og overraskende fænomen. Nemlig, at du på Jernhatten kan finde planter i trivsel, som ellers retteligt er hjemmehørende i fx Sydøsteuropa.

Fiskeri, dykning og sæler
Kysten ved Jernhatten er populær blandt lystfiskere, da det dybe vand giver rig mulighed for at fange et bredt udvalg af fisk. Flest er der dog af hornfisk, havørred, pighvar, slethvar, makrel og multe. De senere år deler lystfiskerne dog i stigende grad kysten, havet og fiskene med fritidsdykkere.

Området langs Jernhatten er en udsøgt oplevelse, der tiltrækker dykkere fra nær og fjern. Havbunden byder nemlig både på et meget fint stenrev og et rigt plante- og dyreliv. Der er både tang, alger, et væld af smådyr og mulighed for at nærstudere et stort og varieret udvalg af fiskearter. I tillæg er holmstenen Blak et populært dykkested godt 100 meter fra kysten.

Holder du dig derimod tørskoet på land, har du ofte mulighed for at se både spættet sæl og marsvin i vandet langs kysten.

En populær naturattraktion

Ud over alt det Jernhatten byder på i sig selv og i form af den omgivende natur, historie og lettilgængelige oplevelser, er der også mulighed for at aflægge Rugård Herregård ved Nørresø et besøg – lige i nærheden. Herfra er i sin tid bedrevet grusom heksejagt. Men også Hyllested Bjerge er mere end en tur værd og Hyllested Kirkes nationalt anerkendte kalkmalerier byder på oplevelser, der illustrerer selve skabelseshistorien, Adam og Evas fordrivelse fra Paradis og rammesætter Jesus Kristus som verdensdommer.

Udsigten ved Jernhatten, Djursland
Foto af Old Dane.

Jernhattens historie og særlige beskaffenhed
Bakkens unedbrydelige materiale er skabt af istidsaflejringer i form af store, kalkholdige flager lig Kerteminde mergel. Mergelen, der eller typisk findes mere end 30 meter under havet er her mast og skubbet op af isgletsjernes magt og moment.

Aflejringerne har også været udvundet gennem tiden og vest for bakken ligger en lille råstofgrav, hvor de lokale har gravet mergel til deres marker.

Det særligt bestandige bakkeparti har også givet inspiration lokale sang og myter, der ligger til grund for navngivningen herude. Blandt andet menes det, at selve bakkepartiet Arnakke  er trolden Arns nakke, der han faldt i et stenkastende slag med trolden fra øen Hjelm.

Bakketoppen er i fortællingen hans hovedbeklædning af jern – troldens jernhat. Ikke overraskende – med troldehistorier indblandet – er der delte meninger om baggrunden for navngivningen i området. Fx mener andre, at Jernhatten og øen Hjelm er navngivet, da de som markante “knolde” kan ligne krigshjelme fra fordums tid.

Men sådan er det med næsten uforklarlig voldsom og karakteristisk natur som her – fantasien får hurtigt frit løb.

En kort tur fra Ebeltoft
Mange naturglade turister, der aflægger Ebeltoft et besøg, hører da før eller siden også om Jernhatten. Og da turen fra Ebeltoft er både kort, let og skøn, er bakken også steget i popularitet. Ikke mindst grundet den visuelle oplevelse og den ro, der findes lige udenfor byen.

Find vej til Jernhatten

Jernhatten (Djursland)
Havmøllevej
8400 Ebeltoft
56°14.39 N, 10°47.08 Ø