Fregatten Jylland i Ebeltoft

Som et letgenkendeligt vartegn ved bygrænsen, hilser Fregatten Jyllands kontur og himmelstræbende master alle turister velkommen til Ebeltoft.

Jo nærmere du kommer på kystbyen og selve fregatten, jo mere fornemmer du ved selvsyn – og håndgribeligt – pragten, kraften og magten bag verdens længste trækrigsskib.

Et prægtigt skue og håndværk, der imponerer med sin byggekvalitet, størrelse og detaljer.

Fregatten Jylland i tørdok i Ebeltoft
Foto af Sebastian Nils, CC BY-SA 3.0.

Verdens længste træskib

Centralt beliggende ved både Ebeltoft gågade og indgangen til Ebeltoft Havn, ligger Fregatten Jylland ikonisk og tilgængelig som et stykke levende Danmarkshistorie. Synligt fra hele Ebeltoft Vig og belejligt placeret i en imponerende tørdok, der giver fuld adgang til at nyde både håndværk, historien og hele skibet. Mindre end 5 minutters gang fra gågaden.

Gåtur fra Adelgade til Fregatten Jylland

Som imponerende skibsbyggerhåndværk har Fregatten Jylland gennem flere tidsepoker huset hundredetusindevis af børn i København, fungeret som kongeskib og været på fjerne togter, før det omsider fandt vejen til Ebeltoft.

Kanonerne brager på Fregatten Jylland
Tæt på byens midte er skibets kvaliteter og omtumlede historie nu er en populær oplevelse for inden- og udenlandske turister. Her kan du i perioder også opleve kanonerne brage og kropsligt mærke trykbølgerne, der engang blev slynget ud fra – og ind i – skibets sider.

Er du til aktive oplevelser?

Når du har besøgt Fregatten Jylland tilbyder Nordic Destination andre aktive oplevelser i Ebeltoft – med udgangspunkt i både Ebeltoft Havn, Nationalpark Mols Bjerge og Ebeltoft Halvø.

Bæredygtig erhvervs- og turismeudvikling

Læs mere om vores konsulentydelser.
UDVIKLING

Oplev Fregatten Jylland fra søsiden

Du kan fx sejle i kajak fra Horisonten, der som samlingspunkt for ferieaktiviteter ligger centralt placeret lige ved siden af Fregatten Jylland. Her kan du leje enkelt- og dobbelt-kajakker til en skøn dag på havet med udsigt til hele Ebeltoft Vig, Ebeltoft Havn og Fregatten Jylland fra søsiden.

Vandreture i skøn natur og langs kysten
Eller du kan tage på en af vores populære vandreture med udgangspunkt i Fregatten Jylland eller Mols Bjerge.

Nordic Destination tilbyder kystvandring, der samler de bedste udsigtspunkter langs en oplevelsesrute med en perlerække af lokale og betagende lokationer. Desuden kan du tage på en af vores publikums-favoritter – Helgenæs Rundt eller Mols Bjerge Stien Rundt.

Overnatning ombord

Ønsker du at overnatte på Fregatten Jylland i et større selskab er vi behjælpelige med det praktiske. I skal mindst være 30 deltagere. Der er mulighed for både familie-træf og firma-ture. Vi tilbyder at arrangere en aktiv oplevelse med let vandring, lækker mad og en uforglemmelig oplevelse – med Fregatten Jylland som omdrejningspunkt og tema.

Nordic Destination - Foto fra event på Fregatten Jylland

Nyd fx at have fregatten for jer selv om aftenen – og natten med. Det er en helt unik oplevelse at sove ombord, hvor man både hører bølgeskvulp og næsten sværger at skibsdækket gynger.

Luksus Outdoor Camp for familier og firmaer

Desuden kan vi arrangere luksus outdoor camps i nærheden af Ebeltoft eller i Mols Bjerge. Med idyllisk camp-placering på Sølballegård – lige ved Trehøje – kan I komme til at sove 40-250 deltagere i vores populære luksus outdoor camp med luksuriøse telte og en udsigt, der både imponerer, betager og kalder tilfredse smil frem på læben hos enhver naturelsker og livsnyder.

Historien om Fregatten Jylland

Fregatten Jylland blev kåret som flådens hurtigste fartøj i juli 1864 ud for Møn i et prestigefyldt kapløb. Med en tophastighed på 14 knob (26 kilometer) i timen sikrede den knap fire år gamle fregat sig titlen. Fregatten Jylland er i dag verdens længste bevarede træskib og har en omtumlet historie fra fødslen i 1860 og frem til 1994, hvor den som åbnes for offentligheden som museum og turistattraktion.

Fregatten Jylland i Ebeltoft Havn
Foto af Sebastian Nils.

Et pragtstykke af en dampskrue-fregat – med uheldig timing
Fregatten Jylland er bygget af træ og stod færdig d. 20. november 1860 som fuldkrafts dampskrue-fregat med master, motor og skrue. Fregatten Jylland kunne derfor både sejle for vind- og kulkraft, som den første af sin slags. Fregatten Jylland efterfulgte Fregatten Niels Juel og Fregatten Sjælland, der var bygget i henholdsvis 1855 og 1858. Fregatten Peder Skram, der skulle bygges som den fjerde, blev ombygget til panserskib og Fregatten Jylland blev dermed den sidste fregat bygget i træ. Panserskibene som teknisk landvinding havde gjort sit succesfulde indtog i Den Amerikanske Borgerkrig og den overlegne modstandskraft underbeskydning signalerede slutningen for træskibene som krigsfartøjer i flåden.

Motoren i Fregatten Jylland bærer i øvrigt delvis ophav til samarbejdet bag industrigiganten B&W. Motoren er nemlig produceret af det daværende firma Baumgarten og Burmeister. Hyret ind til at overse produktionen var overmaskinmester William Wain. Dette møde førte efterfølgende til at Burmeister og Wain indledte et samarbejde omkring firmaet og navnet B&W.

Men hvor industrialiseringen med B&W tog yderligere fart, styrtdykkede den strategiske og taktiske værdi af træskibe som Fregatten Jylland samtidig i datidens krigsførsel og Fregatten Jylland overgik derfor til tjeneste som blandt andet kongeskib i 1874 og efterfølgende som kaserneskib frem til 1908.

Indkvartering af soldater og provinsbørn

Under 1. verdenskrig tjente skibet som indkvartering for soldater i Nørresundby og efterfølgende som telegrafstation frem til 1925. Men skibet står i forfald og først under Thorvald Stauning bliver en istandsættelse af Fregatten Jylland iværksat i 1934.

Herefter tjener skibet igen som indkvartering, men denne gang for feriebolig provinsbørn på skolerejse til hovedstaden København. Skibet synker dog i 1947 i Københavns havn og vurderes derfor ubrugelig som feriebolig og skæbnen og fremtiden er derfor igen uvis for Fregatten Jylland.

Fregatten Jylland i dok
Foto af Sebastian Nils.

Destination Ebeltoft
Løsningen opstår i 1960 hvor skibet sejles til Ebeltoft med udsigt til at fungere som turistattraktion. Men finansieringen af den nødvendige restaurering kommer først i mål i 1980’erne og fører derefter endeligt frem til at skibet kan åbne for offentligheden som museumsskib og turistattraktion for Djursland og Ebeltoft i 1994, hvor Fregatten Jylland nu ligger i dok i Ebeltoft Havn.

Læs mere om historien bag og planlæg dit besøg på skibets hjemmeside.

Find vej til Fregatten Jylland

Fregatten Jylland
S.A. Jensens Vej 4
8400 Ebeltoft
56°11′57 N, 10°40′26 Ø