Ebeltoft

I Ebeltoft kombineres vigens kystlinje med udsøgte spisesteder, fascinerende natur møder moderne luksus og livet beriges med fælles oplevelser. Her er den gode stemning håndgribelig – og altid i godt selskab med nydelsen.

Brostensbelagt hygge og top-attraktioner
Ebeltoft emmer simpelthen af autentisk og allestedsnærværende charme. På den helt særlige måde, som kun en gammel, brostensbelagt søkøbsstad kan.

Bæredygtig erhvervs- og turismeudvikling

Læs mere om vores konsulentydelser.
UDVIKLING

Natur-elskeren, livsnyderen og familien

Ud over at iklæde sig den omkringliggende natur som smuk ramme, kan den folkekære by også smykke sig med at være en levende kulturby med international klasse.

Og slutteligt er Ebeltoft – gennem generationer – kendt for at levere tilstrømmende turister netop den ferie, de oplevelser og det nydelsesfulde fællesskab, der giver livet mening.

Ebeltoft er simpelthen opskriften på en afslappende og aktiv by, der har noget særligt at byde på for både natur-elskeren, livsnyderen og familien. Her finder du oplevelser, der skaber livsglæde og varige minder. Hver gang.

Den gamle bydel i Ebeltoft byFoto af Sebastian Nils, CC BY-SA 3.0.

Aktiviteter og aktive oplevelser i Ebeltoft

Byens store aktivitets-tilbud, seværdighederne i området og den charmerende købstads-stemning appellerer til langt de fleste.

De mange nationaliteter og outdoor-entusiaster, samt områdets høje aktivitets-niveau, vidner da også tydeligt om en nærmest universel tiltrækningskraft. Både for turister og områdets lokale.

Ebeltoft rækker nemlig langt ud over både geografiske og kulturelle afstande med sin afslappede stemning. Byen fungerer derfor i praksis som fyrtårn, der binder bro mellem mennesker fra nær og fjern gennem fælles oplevelser, natur og kultur.

Hovedstad i nationalparken

Ebeltoft er kendt som hovedstaden i Nationalpark Mols Bjerge – med rette. Med Fregatten Jylland og Maltfabrikken som ikoner og samlingspunkter for byen, er Ebeltoft i dag en international og naturlig smeltedigel for aktivitet, natur og kultur.

Med let og direkte adgang til både bjerge, hav og skov og et stort udbud af aktive oplevelser, er der altid mulighed for aktive oplevelser i storslået natur i og omkring Ebeltoft.

Hvad enten det er på mountainbike eller en behagelig vandretur, som gourmet-elsker og inkarneret livsnyder eller som naturelskende familie eller outdoor-entusiast, så er muligheden der altid – og lige i nærheden.

Nationalpark Mols Bjerge og Ebeltoft rummer tilsammen det hele for den moderne turist. Luksusfaciliteter, digitale tjenester, kulturoplevelser, klassisk charme og skøn natur i alle udgaver – skov, bjerge og hav.

Naturelskere og byens bekvemmelighed

Vi anbefaler alle naturelskere og turister i Ebeltoft, at de også lægger vejen forbi Jernhatten og nyde den spektakulære udsigt, der findes her eller at tage en fælles vandretur langs kysten.

I sommerhalvåret er der også rig mulighed for ferie- og familieaktiviteter på Horisonten. Her kan du fx leje kajakker og se Ebeltoft og Fregatten Jylland fra søsiden, deltage i sjove familieaktiviteter eller lave dit eget måltid i det populære outdoor-køkken.

Nyd en vandretur langs Ebeltoft kyst

For de aktive er det oplagt med en kystvandring på Ebeltoft Halvø. Ruten kan snildt strække sig op til 25 km. for de, der ønsker en fantastisk dagsvandring i vandkanten på halvøen.

Snører du vandreskoene og drager på heldags-tur, kan du se frem til lyden af bølgeskvulp i baggrunden, storslået natur i forgrunden og en hel dag med nydelse i centrum. Kystvandring er en helt særlig oplevelse, der naturligt hensætter tankerne til fjerne horisonter og indre refleksion, samtidig som det skiftende underlag kræver opmærksom tilstedeværelse og får dig til at nyde nuet, udsigten og vandreturen.

For de fleste tager kystvandringen omkring seks timer. Enkelte gør det hurtigere, men vi anbefaler at tage sig god tid. Til at finde ro, reflektere og fotografere undervejs. Der venter dig nemlig en lang række fantastiske naturoplevelser på Ebeltoft Halvø – jævnt fordelt ud over den fulde rutes samlede distance på 25 skønne kilometer. Ruten kan naturligvis afkortes – eller tages ad flere omgange.

Uanset distance, så vil vandreturen langs kysten føre dig forbi fantastiske udsigtspunkter. Det er ikke at overdrive, når vi siger kystvandring på Ebeltoft Halvø er ensbetydende med en hel dags smukke naturoplevelser.

Du kan dermed sammensætte en udfordrende, smuk og varieret vandretur med skønne passager langs Kobberhage, Hjelmdyb, Hasnæs og lige op over Skelhøje/Grimshøj.

Det er opskriften på en uforglemmelig dag – og turen gør sig særlig godt i godt selskab.

Den gamle bydel

Med toppede brosten egner den gamle bydel sig fortrinligt til en afslappet gåtur før eller efter maden. Byens mange spisesteder, specialbutikker og værksteder ligger jævnt fordelt udover hele Ebeltoft, men centreres omkring den gamle bydel.

Der er derfor altid noget at kigge på og fristes af i Ebeltoft for både ung, gammel, mæt eller sulten, når I traver hyggeligt gennem gadernes velduft fra de allestedsnærværende stokroser, der pryder husvægge og passagerne mellem husene.

Ebeltoft - toppede brostenFoto af Sebatian Nils.

Selvom der levnes mulighed for at køre bil, foretrækker langt de fleste at cykle eller spadsere. Lyden af cyklens hjul eller skosålerne mod brostenene er for de fleste med til at nyde byens afslappede stemning og tage aktivt del i nærværet, som Ebeltoft understreger og fremmer hos flertallet.

Synet af de skæve huse i den gamle bydel, påskønnes naturligvis også bedst til fods eller på cykel.  Desuden kan du da lettere tage et nærmere kig på de mange og ofte udsøgte og håndlavede kvalitetssprodukter, som de kreative og fagligt dygtige håndværkere i Ebeltoft er blevet kendt for med tiden.

Særligt byens glaspustere byder på en særlig oplevelse, hvis du besøger de aktive glaspusterier og ser arbejdet foregå i intens varme,  hvor det orangelysnde og glohede glas formes, som var der magi indblandet.

Ebeltoft bymidte med toppede brosten
Foto af Old Dane, CC BY-SA 4.0.

Ebeltoft er kendetegnet ved hyggelige, smalle og brostensbelagte gader med betagende bindingsværkhuse og bevaringsværdige huse. Nyd en udsøgt og aftenkølig spadseretur langs Adelgade, Overgade og Nedergade, hvor husene – næsten selvfølgeligt – er iklædt charmerende stokroser, der fuldender udtryk og oplevelse af by-idyl.

Det gamle rådhus i Ebeltoft

Midt i centrum, på torvet i Ebeltoft, ligger det gamle rådhus fra 1576, der nu fungerer som et museum fuld af overraskelser. Ikke mindst størrelsen, der snyder de fleste.

Rådhuset opleves simpelthen langt større indefra, end det synes udefra. Det gælder dog nok ikke fortidens tugthus-fanger, der sad i lænket til murene i kælderen og kun fik sparsomt med lys gennem de vinduessprækker, der anes i gadehøjde udefra.

Nu til dags huser det gamle rådhus en helt anden stemning, som rigtig mange brudepar rejser langvejs fra til Ebeltoft by for at benytte som autentisk og romantisk bryllupskulisse for et af livets allerstørste højdepunkter. Absolut et besøg værd – og und dig selv at kigge indenfor og snuse til historien, dramaet og den umiskendelige atmosfære.

Ebeltoft Rådhus
Foto af Hans Jørn Storgaard Andersen, CC BY-SA 3.0.

Læs mere om den gamle købstad og dens historie.

Skovene på Ebeltoft Halvø – et yndet udflugtmål

Bjørnkær-Egedal Skov og Ahl Plantage ligger begge tæt på Ebeltoft by og tilbyder skønne udflugter med natur, duftende skovbund og dejlige stier. Skovene er populære til picnic, spadsereture og med hund i følge, da de ligger bynært og rummer varieret terræn, flotte udsigter og svalende skygge, når sommeren er på sit varmeste.

Desuden er den lette adgang på cykel og i bil med til at gøre skovene til en yndet udflugt, når benene lige skal strækkes og der skal farve i kinderne.

Bjørnkær-Egedal Skov
Bjørnkær-Egedal Skov var tidligere ejet af kongehuset som en vigtig egetræskov. Den blev dog fældet for at skaffe det fornødne brænde til at producere salt i 1660’erne og 1670’ernes krige mod Sverige. Skoven blev genplantet i 1940-45 under den tyske besættelse i Anden Verdenskrig – som et arbejdsprojekt for de arbejdsløse. Nu domineres skoven primært af nåletræer, men forskellige løvtræer – overvejende bøg – er efterhånden blevet blandet ind.

Bjørnkær-Egedal Skov ligger lige øst for Ebeltoft i det bakkede Skelhøje terræn, og giver en scenisk udsigt over landskabet på Ebeltoft Halvø til den side.

Tolløkke Skov
Lige syd for Ebeltoft ligger også den lille Tolløkke Skov, der er den eneste resterende plet af gammel skov på hele Ebeltoft Halvø og har mange store og gamle træer. Løvfældende træer som bøg, egetræ, aske, sort elletræ og pilegrav dominerer området.

Skovbunden er her dækket af planter, der kun kan trives i gamle skovområder, såsom den hvide blomstrede træanemone, den lilla skovviol eller den almindelige gule vorterod. Mange af træerne er her dækket af ikke-parasitisk, almindelig efeu og fuglene, for eksempel den store flagspætte, trives her med at tage bolig i hullerne,.

Tolløkke Skov har efterhånden været i Ebeltoft-borgernes besiddelse i århundreder, og har også mangeårig status som base og hjemsted for sommerfester på Skovpavillonen – en skøn dansepavillon midt i skoven, der næsten ligger gemt for offentligheden.

Ahl Plantage
Som kystskov blev Ahl Plantage er en plantet i den senere del af det 19. århundrede på et stort fremspring sydvest for Ebeltoft og omfatter både saltmos og skov. Den robuste bjergfyr dominerer de omkring 110 hektar skov, med eg og birk blandet ind. Du kan også have held til at studere grønspætten, der er forholdsvis almindelig her. Du finder den sædvanligvis nær skovens mange myrebo.

De nordlige kyster er meget lavvandede og tiltrækker flokke af sultne måger og vadefugle som vanellinae, spover, haematopus og den store præstekrave. Nogle af grøfterne og bunkerne bygget i krigen 1801-1814 mod England, kan stadig ses i dag.

Stubbe Sø og den sidste vandmølle
I nærheden af Ebeltoft finder du også billedskøn og levende erhvervs- og kulturhistorie. Djursland havde nemlig – for hundrede år siden – flere vandmøller, der alle summede af liv.

Landsbyen Femmøller, der ligger på den anden side af Ebeltoft Vig og et par kilometer nord for Strandkær, havde i alt fem vandmøller, som navnet – billedlig talt – afslører. Ingen af møllerne står tilbage i dag, men bygningerne og de gamle huse i landsbyen kan stadig opleves med en kort køretur eller på cykel. Der er desuden skøn adgang til flotte stier ind i Nationalpark Mols Bjerge.

I dag er Ørnbjerg Mølle længere mod øst den eneste fungerende vandmølle på Djursland. Smukt beliggende og omgivet af et idyllisk skovområde nær Ebeltoft og syd for Feldballe, drives vandmøllen i dag af en gruppe frivillige. De nuværende bygninger daterer sig tilbage til 1833, men der har været en mølle her siden det 16. århundrede. Vandmøllen fungerer som en kornmølle, der drives af Ulstrup Å.

Stien ved møllen følger dalen til Stubbe Sø, der er den største sø på Djursland. En uslåelig kombination af natur, historie og udsigt. Turen er absolut oplagt som udflugt, hvis du er på ferie eller ophold i Ebeltoft og har en formiddag sat af til nye, aktive oplevelser i naturen.

Find vej til Ebeltoft centrum

Ebeltoft
Torvet 2A
8400 Ebeltoft
56°11.37 N, 10°40.41 Ø